De Chinese smartphonemaker OnePlus heeft opnieuw een toestel gemaakt dat veel waar voor zijn geld biedt.
De OnePlus 6 is in Nederland verkrijgbaar vanaf 519 euro. Dat is meer dan de helft goedkoper dan de iPhone X, die 1.160 euro kost als je ‘m bestelt bij Apple.
En in veel opzichten doet de OnePlus niet onder voor de iPhone X.
De OnePlus 6 is misschien wel de perfecte smartphone voor iPhone-gebruikers die overwegen over te stappen. Het toestel is honderden euro’s goedkoper dan bijvoorbeeld de Galaxy S9 van Samsung en draait op een simpele versie van Android, zonder onnodige toeters en bellen.
Kijk mee waarom de OnePlus 6 voor jou misschien wel een betere koop is dan de iPhone X:
1. De OnePlus 6 is meer dan de helft goedkoper dan de iPhone X.
Als je een modern ontwerp wilt met dunne randen rondom het scherm, dan kun je bij Apple eigenlijk alleen kiezen uit de iPhone X. En die kost minimaal 1.160 euro.
Ja, de iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn goedkoper, maar het design van die toestellen is in principe hetzelfde als dat van de iPhone 6 uit 2014. Ze zien er nog steeds aantrekkelijk uit, maar fris en modern zijn ze met hun grote 'bezels' niet.
De OnePlus 6 heeft wel dunne schermranden en een behuizing die geheel van glas is. De goedkoopste versie (Mirror Black, GB RAM, 64 GB) kost 519 euro.
2. De OnePlus 6 heeft een groter scherm dan de iPhone X.
Het display van de iPhone X heeft een formaat van 5,8 inch. Groter zul je bij Apple-toestellen niet vinden. De OnePlus 6 daarentegen heeft een 6,28-inchscherm in een behuizing die niet veel groter is dan die van de iPhone X.
Nu ziet niet iedereen te wachten op een groot scherm. Maar er is een reden waarom smartphones de afgelopen jaren steeds groter zijn geworden. Als een groot scherm voor jou belangrijk is, dan is de OnePlus 6 de beste keuze.
3. De OnePlus 6 heeft een 'notch', maar die kun je 'verwijderen' als je dat wilt.
De inkeping boven aan het scherm is iets waar de iPhone X bekend om staat. Ook de OnePlus 6 heeft zo'n 'notch', waar onder meer de selfiecamera en wat sensoren zijn ondergebracht.
Als je de notch prettig vindt, prima. Zo niet, dan is er in de instellingen een optie om permanent een zwarte balk boven aan het scherm te tonen. Apps, video's en foto's lopen dan niet door aan beide kanten van de notch, maar je notificaties komen wel in de balk.
Een dergelijke optie heeft de iPhone X niet.
4. De OnePlus 6 is snel en krachtig.
De OnePlus 6 is voorzien van de Qualcomm Snapdragon 845, dezelfde chipset als in andere toptoestellen als de Galaxy S9 en LG G7.
En ook qua werkgeheugen is de OnePlus 6 goed bedeeld. Het basismodel van 519 euro heeft 6 GB aan boord. Voor 50 euro meer krijg je zelfs 8 GB aan werkgeheugen. Ter vergelijking: dat is de standaard bij veel laptops tegenwoordig.
Hoe meer werkgeheugen, hoe meer apps je tegelijk kunt draaien zonder dat de telefoon langzaam wordt.
5. Een snelle oplader zit standaard in de doos, terwijl je die apart moet kopen bij de iPhone X.
De OnePlus 6 is voorzien van Dash Charge, de methode die OnePlus heeft ontwikkeld om toestellen snel op te laden. De onderdelen die warm worden tijdens het opladen zijn ingebouwd in de connector, waardoor je de telefoon normaal kunt gebruiken - ook als-ie aan de lader ligt.
Het is opmerkelijk dat andere fabrikanten deze oplaadmethode niet hebben gekopieerd. Oververhitting is namelijk een grote vijand van de kwetsbare elektronica in smartphones.
De meeste Android-toestellen laden minder snel op zodra ze te warm worden om oververhitting tegen te gaan. De OnePlus 6 kan gewoon op volle snelheid de accu opladen, zelfs als je een zware mobiele game speelt.
De iPhone X beschikt ook over snelladen, alleen kan dat niet met de standaard oplader die wordt meegeleverd. Daarvoor kun je bij Apple twee accessoires aanschaffen: een USB-C-stroomadapter (59 euro) en een USB-C-kabel (25 euro). Dat komt dus boven op de aanschafprijs van 1.160 euro.
6. De OnePlus 6 heeft een koptelefoonaansluiting, de iPhone X niet.
Als je verknocht bent aan je bedrade koptelefoon, dan is de iPhone X niks voor jou. Je kunt natuurlijk een adapter gebruiken om je koptelefoon in te pluggen, maar dat ziet er belachelijk uit. En het is onhandig, want je raakt dat ding gegarandeerd een keer kwijt - en dan heb je niks aan je dure koptelefoon van Sennheiser, Sony of Bowers & Wilkins.
Gelukkig heeft OnePlus besloten om de koptelefoonaansluiting te behouden, dus op de OnePlus 6 kun je gewoon muziek luisteren met je bedrade koptelefoon of oordopjes.
7. De OnePlus 6 draait op Android, een uitstekend mobiel besturingssysteem.
iOS is een prima besturingssysteem, maar er zijn dingen die Android beter doet. Zo is het veel makkelijker om je notificaties te beheren dan bij iOS, omdat ze gebundeld worden. Ook heeft Android meer mogelijkheden om de meldingen in- en uit te schakelen.
Je kunt Android ook veel meer aanpassen aan jouw wensen dan iOS. Appicoontjes kun je bijvoorbeeld overal op het scherm plaatsen.
8. Het is de makkelijkste smartphone om te ontgrendelen.
De OnePlus 6 heeft gezichtsherkenning om de telefoon te ontgrendelen en dat werkt stukken beter dan Face ID op de iPhone X. Het is zo snel dat ik bijna nooit het ontgrendelscherm zie - en het is ook nog eens heel nauwkeurig.
Met Face ID heb ik wisselende ervaringen. Vaak herkent de software mijn gezicht niet.
Daarentegen is de gezichtsherkenning op de OnePlus 6 niet zo veilig als op de iPhone X. Je kunt het bijvoorbeeld niet gebruiken om betalingen mee te doen. Maar dat was ook nooit de bedoeling van OnePlus. De functie is alleen bedoeld om je telefoon snel en gemakkelijk te ontgrendelen.
9. Als je gezichtsherkenning niks vindt, kun je altijd de vingerafdrukscanner gebruiken. Die heeft de iPhone X niet.
Face ID is de enige manier om je iPhone X te ontgrendelen zonder je pincode of wachtwoord in te voeren. De Touch ID-vingerafdrukscanner die nog wel op vorige iPhones zat, heeft Apple verwijderd. Dat zou een goed alternatief voor Face ID zijn geweest.
10. Als je de mute-knop aan de zijkant van de iPhone handig vindt, dan is de OnePlus 6 iets voor jou. Dit is het enige Android-toestel dat ook zo'n soort schuifje heeft.
Met de mute-knop kun je een iPhone op trilmodus zetten zonder naar je scherm te kijken. Met het schuifje van de OnePlus 6 kan dat ook. En die heeft zelfs nog een derde stand, waarmee je alle geluiden en trillingen uitzet.
Maar eerlijk is eerlijk, de iPhone X heeft enkele functies die de OnePlus 6 niet heeft.
• De OnePlus 6 heeft net als de iPhone X een OLED-scherm, maar dat heeft een net iets lagere resolutie. Al merk je daar in de praktijk weinig van.
• De iPhone X kun je draadloos opladen, terwijl dat bij de OnePlus 6 niet kan. Voor sommigen is dat misschien reden om de OnePlus 6 niet te kopen.
• De OnePlus 6 is officieel niet waterdicht zoals de iPhone X, maar volgens de fabrikant kan het toestel wel zonder problemen een beetje nat worden.
• De OnePlus 6 heeft dubbele camera's, maar de tweede lens wordt alleen gebruikt voor de portretmodus. Bij de iPhone X kun je met de tweede lens ook inzoomen, en dat is soms best handig.
De iPhone X is overall de betere telefoon, maar zijn de extra functies die je krijgt het waard om meer dan het dubbele te betalen dan voor een OnePlus 6? De keuze is aan jou.